Βρισκόμαστε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας 16 με Τσιμισκή.

Το διατηρητέο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το εργαστήρι μας, σχεδιάστηκε το 1926 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα από την Κωνσταντινούπολη Ευθύμιο Κοτζαμπασούλη και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα αστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, εισάγοντας τον τύπο της πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, που είχε πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και επανασχεδιάστηκε με βάση το πολεοδομικό σχέδιο του E.Hébrard.

Οι λιτές κατακόρυφες και οριζόντιες χαράξεις, το στοιχείο της συμμετρίας, η ταύτιση της πρόσοψης με το όριο του οικοπέδου, που συμβάλλει στην ενότητα του ενιαίου συνεχούς μετώπου της οδού Αγίας Σοφίας, αποτελούν τα κύρια μορφολογικά εξωτερικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής του κτιρίου. Εσωτερικά, αξιοσημείωτα είναι το κεντρικό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, ο γύψινος διάκοσμος οροφής και τοιχοποιιών και η μεγάλου ύψους είσοδος των έξι μέτρων.

Ωστόσο, το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο του κτιρίου είναι η συμπαγής, χειροποίητη ξυλόγλυπτη εξώθυρα με τους υπέρθυρους φεγγίτες και τα μεταλλικά διακοσμητικά ανθέμια, που κατασκευάστηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο ξυλογλυπτικής της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή με πλούσια παράδοση αντίστοιχης παραγωγής. Σήμερα, αποτελεί την υψηλότερη και μεγαλύτερη εξώθυρα μεταξύ των κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ενώ το γεγονός ότι διατηρείται αναλλοίωτη από την ημέρα ολοκλήρωσης της κατασκευής της, την καθιστά μοναδική.

Το σχεδόν ογδόντα ετών διατηρητέο διακρίθηκε για την αξιόλογη αρχιτεκτονική του και για το λόγο αυτό, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των κτιρίων που συμμετείχαν στο θεσμό του Open House Thessaloniki, επί τρεις συνεχείς χρονιές, 2014-2016, προσελκύοντας περισσότερους από 650 επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του εργαστηρίου μας και γνώρισαν την ενδιαφέρουσα ιστορία του κτιρίου.  Αξιοσημείωτο είναι ότι στη διοργάνωση του 2016, η ξενάγηση που αφορούσε το εργαστήριό μας κατέλαβε την 1η θέση στις ψήφους των επισκεπτών, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερα από 80 κτίρια. Το Οpen House Thessaloniki αποτελεί έναν καθιερωμένο αρχιτεκτονικό θεσμό που έχει ως στόχο την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής της πόλης και την εξοικείωση των πολιτών με την πολιτιστική της κληρονομιά. Πλέον, το Sxediazoume στηρίζει έμπρακτα το θεσμό ως χορηγός Open School, προσφέροντας ετησίως υποτροφίες διδάκτρων σε μαθητές με ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική.

Open House Thessaloniki