Δεν υπάρχει πιο αδύναμη performance από εκείνη, κατά την οποία ο καλλιτέχνης προσπαθεί να πείσει το κοινό για την τέχνη του. Αντιθέτως, είναι ισχυρή και επιτυχής, όταν οι θεατές στο τέλος της απομακρύνονται νιώθοντας πως έχουν βιώσει την απόλυτη αλήθεια τους». Αυτό ισχυρίζεται η Μarina Abramovich και δεν θα μπορούσε να κάνει λάθος.

Η διαρκής αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας του κάθε ανθρώπου, των φόβων και των αγωνιών του, η δοκιμασία των φυσικών ορίων του σώματος και εν τέλει η προσπάθεια υπέρβασής τους, αποτελoύν κάποια από τα ζητούμενα πολλών καλλιτεχνών της τέχνης της Performance.

1

Με αφορμή την αποψινή παρουσία του διεθνούς φήμης, καλλιτέχνη της Performance, Ulay (UweLaysiepen), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα πλαίσια των 49των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, συνάντησα τη σύγχρονή μας καλλιτέχνιδα της Performance Θάλεια Ζαχαριάδου, η οποία μαζί με άλλους 11 νέους Έλληνες καλλιτέχνες θα συνεργαστεί με τον κορυφαίο δάσκαλο, στα πλαίσια ενός πρωτοποριακού workshop, στις 23.10.2014.

O γεννηθείς το 1943 στη δυτική Γερμανία Ulay, σπούδασε φωτογραφία και αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος στην Polaroid. Η φωτογραφική του ματιά επιχειρούσε να προσδιορίσει και να ερμηνεύσει το ρόλο του ανθρώπου, τόσο όσον αφορά τη φυσική όσο και την πνευματική, ψυχική και κοινωνική του παρουσία στο χώρο. Σταδιακά, οι απόπειρες του ενεργοποίησαν περισσότερο το ρόλο του σώματος, με αποτέλεσμα η Performanceνα αποτελεί το κατεξοχήν μέσο αναπαράστασης της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ειδικά από το 1976 και έκτοτε. Τότε ξεκινά η σχέση του με τη Marina Abramovich, με την οποία αποτελούν ένα καλλιτεχνικό δίδυμο, που εξερευνά την έννοια του φύλου, των φυσικών δυνατοτήτων αλλά και περιορισμών του ανθρώπινου σώματος και το ρόλο της τέχνης σε αυτό. Η σχέση τους διαρκεί 12 χρόνια και ολοκληρώνεται με το χωρισμό τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με μια Performance, που ονομάζεται «Η μεγάλη πορεία», και κατά την οποία οι δύο καλλιτέχνες περπατούν 2.500 χιλιόμετρα κατά μήκος του Σινικού Τείχους, ξεκινώντας από τα δύο άκρα του και όταν συναντώνται στη μέση αποχωρίζονται. Φορτισμένο συγκινησιακά, έντονα δραματικό και συνάμα λυπηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αρχική τους πρόθεση, οκτώ χρόνια πριν την υλοποίηση του project, που καθυστέρησε λόγω της κινεζικής γραφειοκρατίας, ήταν να σφραγίσουν τη σχέση τους με ένα γάμο. Ωστόσο, ο χρόνος επέφερε ένα άλλο τέλος.

Σήμερα ο Ulay, που ως πολίτης του κόσμου ζει μόνιμα στο Amsterdam και στη Ljubljana, εργάζεται στην Ινδία, την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ διδάσκει Performance και New Media Art στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία, βρίσκεται στην πόλη μας με σκοπό να παρoυσιάσει, μεταξύ άλλων, το τελευταίο του έργο «Project Cancer». Επιπλέον, συνεργάζεται με δώδεκα νέους καλλιτέχνες μεταξύ αυτών η Θάλεια Ζαχαριάδου. Κοινός τόπος στο έργο των καλλιτεχνών είναι η διερεύνηση των ανθρώπινων ορίων και ο προσδιορισμός της θέσης του ανθρώπου ως φυσικό και κοινωνικό ον στον κόσμο.

Η καλλιτέχνιδα, που απέρριψε τις σπουδές στην ιατρική για να στραφεί στην τέχνη, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», ασχολείται ενεργά με την Performance μόλις την τελευταία διετία, ωστόσο έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Με διεθνείς συνεργασίες, όπως εκείνη με τον Μεξικανό Guillermo Gomez-Pena και τους La Pocha Nostra, τον Κροάτη Predrag Pajdic και τους Non Grata και την Νezaket Ekici από την Τουρκία, περιγράφει με ενθουσιασμό και ανυπομονησία το νέο της επαγγελματικό βήμα ως ένα σημείο σταθμό στην καριέρα της και μια ευκαιρία γόνιμης συνεργασίας τόσο με τον Ulay, όσο και με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της ομάδας.

Άτομο εργατικό, δημιουργικό, με αστείρευτη διάθεση για γνώση και ζωή, η Θάλεια Ζαχαριάδου, που συν τοις άλλοις γράφει (έχει διακριθεί για κείμενά της), μεταφράζει-μεταπλάθει ποιήματα γνωστών δημιουργών, ασχολείται με τη ζωγραφική υπογράφοντας τα έργα της με το δακτυλικό της αποτύπωμα και δεν παύει στιγμή να εξερευνά μέσω της τέχνης της την εσωτερική αλήθεια, για την οποία είχε κάνει λόγο η Abramovich, στην ουσία αναζητά τη δική της αλήθεια. Είμαι σίγουρη ότι θα την ανακαλύψει.

O Ulay θα παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σήμερα Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 στις 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.