Σου αρέσει η αρχιτεκτονική, αλλά δεν είσαι σίγουρος για το αν σου ταιριάζει; Δεν γνωρίζεις πολλά για το τι ακριβώς κάνει ένας αρχιτέκτονας; Διάβασε το άρθρο μας που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάτι παραπάνω για τον υπέροχο κόσμο της αρχιτεκτονικής.

1. Σου αρέσει να σχεδιάζεις

Σου αρέσει το σχέδιο με οποιοδήποτε τρόπο με μολύβι, με στυλό, με πενάκι; Ζωγραφίζεις με κιμωλία στον πίνακα του σχολείου σου;  Θαυμάζεις τα graffiti που βλέπεις στους τοίχους; Θέλεις να αποκτήσεις την τέλεια συλλογή από χρωματιστά μαρκαδοράκια και να ζωγραφίσεις αμέσως; Πιάνεις τον εαυτό σου να σκιτσάρει στα λευκά περιθώρια των σελίδων ή ακόμη και σε χαρτοπετσέτες όταν βαριέσαι; Και πιστεύεις ότι το ίδιο κάνουν όλοι; Όχι βέβαια. Κατά πάσα πιθανότητα είσαι μια δημιουργική και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, ικανή με κατάλληλα ερεθίσματα να εξελιχθείς όσο δεν φαντάζεσαι. Η αρχιτεκτονική συνδυάζει ιδανικά τη βαρύτητα της επιστημονικής γνώσης με την εικαστική παιδεία και είναι πραγματικά από τα πιο ενδιαφέροντα και ζωντανά επαγγέλματα.

hundertwasser

Κτίριο κατοικιών του αρχιτέκτονα και ζωγράφου F.Hunderwasser, Αυστρία

2. Σου αρέσει να κατασκευάζεις και να δημιουργείς

Μήπως όταν ήσουν παιδί προτιμούσες τα lego από τα επιτραπέζια ή τις κούκλες; Έχεις κατασκευάσει ο ίδιος το σπιτάκι του σκύλου σου, το κουκλόσπιτο της μικρής σου αδερφής ή κάποιο κόσμημα; Φτιάχνεις αυτοσχέδιες μικρές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ή ξύλινες παλέτες που βρίσκεις παρατημένες στο δρόμο, όπως μικροέπιπλα ή φωτιστικά; Έχεις σαφή άποψη για τη διακόσμηση του σπιτιού ή του δωματίου σου, προτείνοντας χρώματα ή μετακινώντας τα έπιπλα; Καλώς ήρθες στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Η ενασχόληση με δραστηριότητες σαν τις προηγούμενες υποδηλώνουν μια δημιουργική, ανήσυχη και ταυτόχρονα οργανωτική και υπομονετική φύση, στοιχεία που είναι σημαντικά εφόδια για κάθε μέλλοντα αρχιτέκτονα.

3. Έχεις αντίληψη του χώρου

Τι σημαίνει αυτό; Αν, για παράδειγμα, μπορείς να διαβάσεις έναν χάρτη ή να περιπλανηθείς σε μια πόλη που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, χωρίς να κινδυνεύεις να χαθείς τριγυρνώντας για ώρες γύρω από το ίδιο σημείο, τότε μάλλον διαθέτεις μια καλή αίσθηση του χώρου, γεγονός που θα σε βοηθήσει στη μετέπειτα συνθετική σου σκέψη ως αρχιτέκτονας. Πολύ συχνά τα άτομα που διακατέχονται από το στοιχείο αυτό έχουν την τάση να παρατηρούν νέους χώρους, όπως κατοικίες, καφέ ή εστιατόρια και να συγκρατούν με ευκολία λεπτομέρειες της κατασκευής ή της διακόσμησής τους, ενώ συνήθως μπορούν να ευκολία να φανταστούν και να προτείνουν νέα υλικά, χρώματα ή εξοπλισμό, ικανά να μεταμορφώσουν τους χώρους.

4. Είσαι συνεργάσιμος και επικοινωνιακά ικανός

Αν και το επάγγελμα του αρχιτέκτονα απαιτεί, όπως και τα περισσότερα βέβαια, αρκετές ώρες μοναχικής δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή ή το σχεδιαστήριο, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να συνεργαστείς με πολλές άλλες ειδικότητες, συχνά ταυτόχρονα. Ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών, δεδομένου ότι στις αρχιτεκτονικές σχολές τα μαθήματα είναι εργαστηριακά, καλείται κανείς να συνεργαστεί σε ομάδες των 2-3 ατόμων, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα κτίριο ή να κατασκευαστεί μια μακέτα. Μια υπομονετική και διαλλακτική προσωπικότητα θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επιτυχία στις εντάσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν, άλλοτε με υποχωρητικότητα και άλλοτε με λογική επιχειρηματολογία. Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον πελάτη που θα του αναθέσει μια μελέτη, τον τοπογράφο ή τον πολιτικό μηχανικό με τους οποίους θα συνεργαστεί, τους γραφειοκράτες υπαλλήλους που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει σε μια δημόσια υπηρεσία. Στη συνέχεια, στο στάδιο της κατασκευής θα κληθεί να συντονίσει συνεργεία μαστόρων ή να οργανώσει μεθοδικά άλλες εργασίες, όπως την προώθηση του γραφείου του ή άλλες υποχρεώσεις. Θα προτιμούσατε να αναθέσετε τα σχέδια του νέου σας σπιτιού σε έναν γκρινιάρη, νευρικό και ξερόλα αρχιτέκτονα ή στον χαμογελαστό, ευγενικό και ευχάριστο συνάδελφό του που θα ακούσει με προσοχή τις επιθυμίες σας; Υποθέτω το δεύτερο.

sxoli-2

Αίθουσα του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, AΠΘ

5. Σου αρέσουν τα μαθηματικά ή μήπως όχι;

Η σύνδεση της αρχιτεκτονικής με τα μαθηματικά δεν είναι κάτι που διατυπώνεται για πρώτη φορά. Σπουδαίοι αρχιτέκτονες μελέτησαν τη σχέση αυτή, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθηματικοί που ανακαλύπτουν συγγένειες με τις αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ακόμη και σε φιλοσοφικό επίπεδο. Αν είσαι λάτρης της μαθηματικής σκέψης, είναι βέβαιο ότι ως αρχιτέκτονας θα εξελιχθείς τόσο σε επίπεδο συνθετικό, όσο και θεωρητικό, με έναν τρόπο που ακόμη δεν φαντάζεσαι. Για όλους τους υπόλοιπους που βαριούνται τα μαθηματικά, τα νέα είναι ‘’καλά’’. Ως φοιτητές κατά πάσα πιθανότητα θα ξεχάσετε τον Bolzano και τα θεωρήματά του. Αν πάλι, δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε τον διαιρέτη από τον διαιρετέο ή αγνοείτε την απλή μέθοδο των τριών, μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε;

6. Η αρχιτεκτονική δεν έχει ηλικία ή σύνορα

Ο καλός αρχιτέκτονας μπορεί να εργαστεί παντού, αν πραγματικά το επιθυμεί. Η αρχιτεκτονική γλώσσα είναι παγκόσμια, τα σχέδια του Ιάπωνα αρχιτέκτονα μπορούν κάλλιστα να διαβαστούν από τον Ιταλό ή τον Έλληνα συνάδελφό του, που σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι καλή γνώση των σχεδιαστικών προγραμμάτων και διάθεση για δουλειά. Σήμερα, οι αρχιτέκτονες μπορούν να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του πλανήτη, να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς, να συνεργάζονται με ανθρώπους κάθε ειδικότητας και κάθε εθνικότητας. Πρόσφατα, παλιός μαθητής μου και σημερινός φοιτητής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, συνεργάστηκε διαδικτυακά με φίλη του στη Σύρο, κερδίζοντας το 3ο βραβείο σε παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για κτίριο στην Ουγκάντα, χωρίς φυσικά να την έχει καν επισκεφθεί! Όσο μάλιστα περνά ο χρόνος, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με έγκυρη πανεπιστημιακή έρευνα, αρχιτέκτονες και γιατροί αποτελούν τους δύο πιο πετυχημένους και συνεχώς εξελισσόμενους επιστημονικούς κλάδους με κορυφαίες δημιουργικά ηλικίες αυτές των 35-45 ετών. Το μέλλον, λοιπόν, είναι δικό σας!

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%82

Youth Center, Uganda, Χάρης Λαζαρίδης, Τατιάνα Ιωαννίδου

7. Διάρκεια στο χρόνο

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα σου δίνει τη δυνατότητα να δεις το έργο σου υλοποιημένο. Τη μια στιγμή βρίσκεσαι πάνω από μια κόλλα χαρτί γεμάτος ιδέες, που σταδιακά ζωντανεύουν με σκίτσα, προοπτικά ή μακέτες και ξαφνικά βρίσκεσαι στο εργοτάξιο παρατηρώντας το έργο σου να ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα. Η ευθύνη είναι τεράστια, αλλά ακόμη περισσότερη είναι η χαρά και η ικανοποίηση. Δεν υπάρχει αρχιτέκτονας που να μη θυμάται την πρώτη του κατασκευή, όσο μεγάλη ή μικρή και αν ήταν, με συγκίνηση και αγάπη. Προσωπικά, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ως τώρα σταδιοδρομίας μου ήταν η κατασκευή του πρώτου μας νηπιαγωγείου και η πρώτη ημέρα λειτουργίας του, με τα πιτσιρίκια να τρέχουν, να παίζουν και να μαθαίνουν, στους χώρους που η αρχιτεκτονική μας ομάδα είχε μελετήσει.

%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85

Νηπιαγωγείο στην Αττική, άποψη της υποδοχής

8. Ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, το χώρο και το περιβάλλον

Για κάποιο λόγο, οι αρχιτέκτονες θεωρούνται υπεύθυνα όντα και, παρά τις κάποιες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι πράγματι είναι. Κινητήρια δύναμή τους είναι η δημιουργικότητα, η καλαισθησία, το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα οικονομικά οφέλη, τα κέρδη και ο πλουτισμός. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν με γνώμονα τα καθολικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του χώρου, για παράδειγμα δεν θα κόψουν το δέντρο που βρίσκεται στη μέση του οικοπέδου τους, αλλά θα το εντάξουν στο σχεδιασμό. Έχετε αναρωτηθεί πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα της πόλης μας αν σχεδιαζόταν αποκλειστικά από επαγγελματίες αρχιτέκτονες; Έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να επηρεάσει το κλίμα, η πόλη ή το σπίτι μας τον τρόπο που ζούμε; Γιατί ένας Αμερικανός ζει διαφορετικά από έναν Γάλλο; Η καλή αρχιτεκτονική λαμβάνει υπόψη τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο, κατανοεί τις διαφορετικές ανάγκες ή κουλτούρες των ανθρώπων και δεν ξεχνά ότι η εφαρμογή της είναι ικανή να τους κάνει ευτυχισμένους στους χώρους όπου ζουν.

falling-water-house

Falling water House, Frank Lloyd Wright, ΗΠΑ

9.  Άπειρες επιλογές

Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες σε όποια πόλη ή χώρα και αν φοιτά κανείς. Τα προγράμματα σπουδών, πέραν των υποχρεωτικών μαθημάτων, εμπεριέχουν έναν τεράστιο αριθμό μαθημάτων επιλογής και δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει κανείς αυτά που του ταιριάζουν. Ως φοιτητής, μη διστάσεις να τολμήσεις! Από τα πιο κλασικά, όπως τοπογραφία, μαθηματικά και οικοδομική ως τα πιο καλλιτεχνικά όπως, ζωγραφική, εικαστικά, φωτογραφία, χαρακτική, πλαστική (κατασκευές με πηλό ή άλλα υλικά), όλα έχουν κάτι να προσφέρουν. Μπορείς να μάθεις για την ιστορία των πόλεων ή τον μουσειολογικό σχεδιασμό εκθεσιακών χώρων. Μπορείς να εξειδικευτείς στη συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων ή να ασχοληθείς με τις νέες τεχνολογίες και το βιοκλιματικό σχεδιασμό ενεργειακών κτιρίων. Ή μπορείς απλά να ασχοληθείς με το product design και να σχεδιάζεις από έπιπλα, φωτιστικά μέχρι και αυτοκίνητα. Σχεδίασε κατοικίες, σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία, καταστήματα, ακόμη και ολόκληρες πόλεις, αν αυτό σε ευχαριστεί. Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική επιτρέπουν τα πάντα!

google-office-telaviv

Γραφεία της Google, Τελ Αβίβ

10. Δεν θα βαρεθείς ποτέ!

Ο καλός αρχιτέκτονας δεν σταματά να ενημερώνεται ποτέ. Όχι απαραίτητα μελετώντας βαθυστόχαστα επιστημονικά άρθρα, αλλά βλέποντας μουσεία, εκθέσεις κ.α. Ειδικά σήμερα μπορεί κανείς πανεύκολα να ενημερωθεί για ό,τι συμβαίνει αρχιτεκτονικά παγκοσμίως. Μπορείς να δεις περιοδικά αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο on line ή να επισκεφθείς ενδιαφέροντα κτίρια από κοντά. Περιπλανήσου στην πόλη σου, σηκώνοντας το βλέμμα ψηλά και παρατηρώντας κτίρια που ίσως ως τώρα προσπερνούσες. Αν πάλι αγαπάς τα ταξίδια, να είσαι βέβαιος ότι στη σχολή θα οργανωθούν πολλά. Δύο από τους πιο αγαπημένους μου φοιτητές βρίσκονται αυτή τη στιγμή ο ένας στο Περού και ο άλλος στη Σιένα, μελετώντας τις αρχιτεκτονικές των πόλεων. Τόλμησε να συμμετέχεις, να αφεθείς, να γνωρίσεις και να είσαι βέβαιος ότι οι εμπειρίες και τα ερεθίσματα που θα δεχτείς θα ανοίξουν τους ορίζοντές σου διαφορετικά και περισσότερο από άλλους συνομήλικούς σου φοιτητές.

%ce%ba%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%b7%cf%81%cf%85%cf%84%cf%84%cf%8c-foster-partners

Κτίριο κατοικιών στη Βηρυττό, N.Foster & Partners

11. Κυνήγησε τα όνειρά σου

Αν για κάποιο λόγο, βαθιά μέσα σου ξέρεις, νιώθεις, αισθάνεσαι, υποψιάζεσαι, φαντάζεσαι πως η αρχιτεκτονική είναι για σένα, τότε αυτό αρκεί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να επιλέγουμε να ασχολούμαστε με αυτό που μας ευχαριστεί και μας ικανοποιεί απόλυτα, γιατί μόνο έτσι γινόμαστε ευτυχισμένοι. Τότε, η κρίση, οι δυσκολίες ή οι πολλές ώρες δουλειάς δεν θα έχουν κανένα νόημα. Αντιθέτως, θα μας ενεργοποιούν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους στόχους. Ως αρχιτέκτονας διδάσκω, σχεδιάζω και αρθρογραφώ για περισσότερο από  12 ώρες καθημερινά, ωστόσο αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό και αγάπη για το επάγγελμά μου όσο την πρώτη μέρα. Αν αισθάνεσαι κάπως έτσι, τότε η αρχιτεκτονική είναι μάλλον και η δική σου επιλογή!

trust-me-i-m-an-architect-4